Kontaktujte nás: 567 212 336 | muzeum@muzeum-polna.cz

Zajímavosti

Recept - Mrkvánky naší babičky z Hrbova

Těsto:
60 dkg hladké mouky
3 žloutky
2 lžíce cukru
špetka soli
1 krabička majolky(10dkg)
1 kostka kvasnic
mléko(dle potřeby)
 
Náplň:
cca 1 kg mrkve
cca 10 dkg krupicového cukru
cca 5 dkg másla
1 vanilkový cukr
rum dle chuti
 
Na dochucení:
vajíčko
mák
máslo
rum
moučkový cukr
 
Postup:
Do vlažného mléka přidáme cukr, sůl a kvasnice a necháme vzejít kvásek. K mouce přidáme žloutky, majolku a kvásek a zpracujeme v klasické kynuté těsto, které necháme v teple vykynout.
 
Mezitím si připravíme mrkvovou náplň. Mrkev nastrouháme najemno a spolu s máslem a cukrem podusíme. Do dušené mrkve přidáme vanilkový cukr a rum. Náplň necháme vychladnout a pokud se v mrkvi ustojí šťáva, slijeme ji, aby nebyla náplň příliš řídká.
 
Vykynuté těsto vyválíme a placku rozdělíme na dílky. Na jednotlivé dílky klademe náplň, zabalíme v bochánky a klademe v dostatečných rozestupech na plech. Vršek můžeme potřít rozšlehaným vajíčkem a posypat celým mákem. Pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova. Po upečení můžeme ještě teplé mrkvance potřít směsí rozpuštěného másla s rumem a pocukrovat. 
 
Mrkvánky

ČLENSTVÍ A PROJEKTY

Logo FacebookMuzea a galerie na Vysočině on-lineAsociace muzeí a galerií ČRCentrální evidence sbírekeSbírkyLogo Objevuj památkyDo muzea